Muggen te lijf

TIPS - 

Zzzz.... Zzzz...  Zoemt het bij je oren. Je wordt, net als wij, waarschijnlijk gek van de muggen deze dagen. Buiten dat ze je soms uren uit je slaap houden, zijn ze enorm irritant en alles behalve hygiënisch. Daarnaast worden we ook van het krabben aan die vervelende muggenbulten niet echt vrolijk. VROUW helpt jullie uit de brand een geeft een aantal handige tips om van deze bloegzuigertjes af te komen.

 

1. Horren

Een hor, vooral voor je tuindeur, is geen overbodige luxe in deze periode. We zitten op een zomerse avond natuurlijk het liefst in de tuin en lopen flink wat heen en weer tussen huis en tuin. Ondertussen glippen de muggen stiekem naar binnen. Voorkom dit door een hor voor je raam en/ of deur te plaatsen. Let bij aankoop op fijnmazige en goed (aan)sluitende horren.

2. Elektronische vliegenmeppers

Dit handige apparaat werkt op batterijen en is veel efficiënter dan de klassieke mepper. Bij een ouderwetse variant verplaats je lucht, waardoor een mug heel snel kan ontsnappen. Dat is niet het geval bij de elektronische mepper.

3. Lichaamsgeur:

Het is wetenschappelijk aangetoond dat muggen worden aangetrokken door lichaamsgeur. Jouw lichaamsgeur bepaalt dus hoe graag ze je willen prikken. Helaas kun je ichaamsgeur niet maskeren door bodylotion, parfum of douchegel. De geur zit namelijk diep in de haarzakjes 'verstopt'. Wel is het verstandig om niet te sprayen met je meest zoete luchtje, aangezien zoete luchtjes muggen aantrekken.

Lig je altijd alleen in bed? Dan ben je sowieso de pineut. In gezelschap zal de mug altijd 'het lekkerste hapje' kiezen. Dus is jouw partner meer in trek bij deze bloedzuigers, dan heb je een uitstekend anti-muggenmiddel in huis.

 

 

4. Een klamboe

Een muggennet is een ideaal middel tegen muggen. Span het goed over je bed, zodat de muggen niet bij je kunnen komen. Zorg er wel voor dat de klamboe niet te kort is en dat de gaatjes, de mazen, niet te grof zijn. Anders komen ze er alsnog met groot gemak doorheen.

 

Toch gestoken? Eerste hulp bij muggenbulten

 

5. Anti-muggenspray

Insecticide werkt gegarandeerd! De mug is daarmee in een klap dood. Maar omdat muggengif ook schadelijk kan zijn voor mensen, is het niet aan te raden deze binnenshuis te gebruiken. En natuurlijk heb je niets aan een spuitbus als je ligt te slapen.

6. Deet

Natuurlijk kun je bovenstaande attributen niet meenemen als je naar buiten of op vakantie gaat. Een anti-muggenmiddel met DEET is dan hét een ideale middel als je van huis gaat. Het werkt overal en vaak ook langdurig. Dus neem een busje spray of tube mee met een hoog percentage DEET erin.

 

Wat niet helpt:

Misschien kun je je dé tip tegen muggen van je grootmoeder nog herinneren: 'meisje, leg toch een opengesneden citroen naast je kussen'. Heel lief natuurlijk, maar dat helpt echt niet. Net als deze onderstaande veelkomende 'ouderwetse' en nieuwe maatregelen tegen muggen.

  • Alcohol: mensen willen het maar al te graag geloven maar de consumptie van alcohol houdt muggen niet van je lijf.
  • Geurapparaatjes en/ofgeluidapparaatjes voor in het stopcontact.
  • Citronella: alles met citroen: kaarsen, stiften, sprays, druppels, oliën en meer.
  • Water: ja, ze zijn er nog: de mensen die een bakje met water op de vensterbank zetten om muggen af te schrikken. Echter zij zijn er juist blij mee, want muggen leggen hun eitjes in water, dus voor je het weet heb je je een hele muggenplaag in je woonkamer.
  • Douchen voor het slapen gaan: volkomen zinloos want zweet, melkzuur en oppervlakkige bacteriën spelen slechts een minimale rol bij de lichaamschemie en -geur die muggen aantrekt.
  • Armbandjes: het stikt van de anti-muggen-bandjes met citronella en/of essentiële oliën.
  • Muggen magneten: deze magneten trekken nauwelijks muggen aan.
  • Knoflook eten: want knoflook vinden de muggen vies. Ook een advies waarvan nooit bewezen is dat het klopt.

 

Bron: De Telegraaf